Τα δίχτυα ελαιοσυλλογής είναι ένα απαραίτητο εργαλείο της συγκομιδής του ελαιοκαρπού. Η ανθεκτικότητα στη φθορά εξασφαλίζεται με υλικά άριστης ποιότητας, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση σε τρόφιμα.

Tα ελαιόδιχτα πρέπει να έχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές κατασκευής οι οποίες εξασφαλίζουν την ποιότητα και κατ΄ επέκταση την ανθεκτικότητά τους. Η πιο σημαντική από αυτές είναι το υλικό κατασκευής το οποίο πρέπει να προέρχεται από 100% καθαρή πρώτη ύλη. Τα ανακυκλωμένα υλικά πρέπει να αποφεύγονται καθώς οι πηγές προέλευσης των πρώτων υλών είναι άγνωστες και δημιουργούνται ανομοιομορφίες ως προς την πλέξη και την ανθεκτικότητα της ίνας με αποτέλεσμα να εμφανίσουν πιο γρήγορα φθορές. Τα δικά μας δίχτυα κατασκευάζονται από 100% πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας ενώ έχουν UV προστασία για ανθεκτικότητα στον ήλιο. Η ανθεκτικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθώς τα δίχτυα πρέπει να αποθηκεύονται για να επαναχρησιμοποιηθούν. Εάν οι παραγωγοί είναι προσεχτικοί, τα δίχτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 2-3 σεζόν, από εκεί και έπειτα όμως είναι μοιραίο να εμφανίσουν φθορές. Το βάρος του διχτυού είναι επίσης μία σημαντική παράμετρος που προσδιορίζει την αντοχή του διχτυού. Οι παραγωγοί προτιμούν συνήθως δίχτυα με βάρος 90gr/ τ.μ. και 100gr/ τμ. Το δεύτερο είναι 5%-6% πιο ακριβό ωστόσο η πυκνότητα της ίνας είναι μεγαλύτερη όπως και μηχανική αντοχή του. Οι τιμές των διχτυών κυμαίνονται ανάλογα με τη διάστασή τους στα 40 έως και 70 ευρώ. Η διάστασή τους εξαρτάται από την πυκνότητα φύτευσης των ελαιόδεντρων και μία συνηθισμένη διάσταση είναι 6x12μ. Επιπλέον τα συγκεκριμένα δίχτυα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για συλλογή φιστικιών, καρυδιών και άλλων καρπών ωστόσο για την ίδια χρήση προτιμούνται συνήθως τα ελαιόπανα. Τέλος, ένας σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί είναι η χώρα προέλευσης. Τα εισαγόμενα δίχτυα από τρίτες χώρες είναι πολύ κακής ποιότητας και από ακατάλληλες πρώτες ύλες οι οποίες μπορεί να είναι και τοξικές για τα τρόφιμα.

Tο υλικό κατασκευής και η πυκνότητα πλέξης είναι καθοριστικά χαρακτηριστικά για την αντοχή χρήσης. Στην εταιρεία υπάρχουν τρεις κατηγορίες διχτυών ελαιοσυλλογής από 100% πολυαιθυλένιο με τα ανθεκτικότερα δίχτυα να είναι και πιο πυκνής πλέξης. Όλα ωστόσο έχουν τον ίδιο χρόνο ζωής ο οποίος με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 χρόνια. Το υλικό κατασκευής θα πρέπει να είναι κατάλληλο για τρόφιμα για να μην παρουσιάζεται υπολειμματικότητα στους καρπούς. Σε περίπτωση που το δίχτυ λερωθεί ενδείκνυται πλύση η οποία συνιστάται να γίνεται στο τέλος της σεζόν πριν την αποθήκευση. Τα δίχτυα ελαιοσυλλογής έχουν ενσωματωμένη UV προστασία η οποία διαρκεί μέχρι και 10 χρόνια. Η τιμή κυμαίνεται ανάλογα με το βάρος του διχτυού/τ.μ. το οποίο εξαρτάται από την πυκνότητα πλέξης. Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις διχτυών οι οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα με την πυκνότητα φύτευσης των δέντρων», καταλήγει η κα Χριστιφοράκη.

Η  πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαιόδιχτων είναι από 100% παρθένο υλικό monofilament το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βιολογική καλλιέργεια καθώς κατασκευάζεται σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα πιστοποίησης ISO στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Όλα τα δίχτυα έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 6 χρόνια η οποία εξαρτάται από τις συνθήκες αποθήκευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα δίχτυα να μην έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες και να μην χρησιμοποιηθούν σύρματα για το δέσιμό τους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φθορά και τρύπες. Υπάρχουν διαστάσεις διχτυών από 4 έως 8 μέτρα και υπάρχουν 3 ποιότητες ανάλογα με τις μηχανικές αντοχές των διχτυών».

Αντίθετα τα κινέζικα δίχτυα εισαγωγής είναι τελείως ακατάλληλα για την ελαιοσυλλογή, καθώς δεν έχουν UV προστασία και ενδέχεται να αφήσουν υπολείμματα πάνω στην ελιά. Για το λόγο αυτό και ειδικά για τη βιολογική γεωργία απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν αποδεικτικά ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας.

 

Πηγή: agrotypos.gr

logoPangeorgiki_2