Συνεχίζεται η συγκομιδή καπνών με τις αποδόσεις να είναι μειωμένες λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι παραγωγοί αναμένουν φέτος υψηλότερες σε σχέση με πέρσι τιμές, μιας και η παραγωγή έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρόεδρος της Καπνικής και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σε κάποιες περιοχές άρχισαν να αγοράζουν τα πρώτα χέρια οι έμποροι. Από μια πρώτη εικόνα φαίνεται οι τιμές να κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Όμως μετά από περίπου 15 ημέρες αναμένεται να έχουμε καλύτερη εικόνα από την φετινή ποσότητα της παραγωγής και την πορεία των τιμών. Η ποιότητα φέτος είναι πολύ καλή και πιστεύουμε αυτό να βοηθήσει σε μια καλύτερη πορεία των τιμών. Φέτος έχουμε μια μείωση της παραγωγής πάνω από 10% σε σχέση με την περσινή».

Όπως δήλωσε στον Αγροτύπο ο κ. Εσάτ Χουσείν, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης και αντιπρόεδρος της Καπνικής (Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος), «ακόμη στην περιοχή δεν ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες, ενώ συνεχίζεται η συγκομιδή της ποικιλίας Μπασμά. Έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων και μείωση της παραγωγής αλλά εκτιμούμε ότι επειδή έχουμε πολύ καλή ποιότητα οι μεταποιητές θα δώσουν καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρσι (που ήταν από 3,80 έως 4,40 ευρώ το κιλό). Πρέπει να επισημάνουμε ότι το κόστος για τον Μπασμά κυμαίνεται στα 3,84 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με σχετική μελέτη που κάναμε».

Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Διευθυντής Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζεται ακόμη η συγκομιδή Μπασμά και σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει την παραγωγή. Η καλλιέργεια είναι ξηρική και έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Ωστόσο έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Ευτυχώς είχαμε τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που βοήθησαν κάπως την καλλιέργεια.

Οι παραγωγοί δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις περσινές μέσες τιμές που κυμάνθηκαν στα 4,25 ευρώ το κιλό. Αναμένουν φέτος και λόγω της καλής ποιότητας να δώσουν οι έμποροι υψηλότερες τιμές.

Φέτος έχουμε επίσης μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη των εργατών γης. Τα προβλήματα με εργατικά και οι χαμηλές τιμές παραγωγού αν συνεχιστούν αναμένεται να οδηγήσουν σε λίγο καιρό σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Μάθαμε για το πιλοτικό πρόγραμμα, που ξεκινούν οι εταιρείες Παπαστράτος και η Stevia Hellas, στις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης, για τη σταδιακή στροφή καπνοκαλλιεργητών στην καλλιέργεια στέβιας. Από το 2007 στην περιοχή των Σερρών είχαμε βάλει πιλοτικές καλλιέργειες με στέβια αλλά τότε δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον. Η στέβια μοιάζει με την καλλιέργεια καπνού. Αυτό που ενδιαφέρει τους παραγωγούς όμως είναι να δίνει καλή τιμή.

Στα καπνά με βάση το κόστος καλλιέργειας μια ικανοποιητική τιμή για τους παραγωγούς θα πρέπει να κυμαινόταν πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Τα πρώτα χέρια αναμένεται να πουληθούν μέσα με τέλη Νοεμβρίου, οπότε τότε θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από τις τιμές. Οι οριστικές φετινές τιμές όμως αναμένεται να διαμορφωθούν προς το τέλος Ιανουαρίου όταν παραδοθεί όλη η παραγωγή».

Πηγή: www.agrotypos.gr

 

logoPangeorgiki_2