Στους 2,1 εκατ. τόνους προβλέπει έκθεση της Κομισιόν ότι θα ανέλθει η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ για την περίοδο 2021/2022.

Μέτρια και μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω ξηρασίας προβλέπεται η παραγωγή της Ελλάδας, μια καλή παραγωγή η Ιταλία, μια μέση παραγωγή αναμένει η Ισπανία και αυξημένη κατά 50% η Πορτογαλία. Τα αποθέματα στην αρχή της εμπορικής περιόδου αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 4% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ελαιολάδου αναμένεται φέτος να αυξηθούν (πέρσι 820.000 τόνους, φέτος 860.000 τόνοι), ενώ αύξηση αναμένεται να σημειώσουν και οι εισαγωγές, κατά 25%, στους 200.000 τόνους, λόγω της αναμενόμενης καλής παραγωγής στην Τυνησία (πρόβλεψη για 240.000 τόνους).

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), «φέτος αναμένουμε μια μέτρια παραγωγή στην χώρα μας που θα κυμανθεί γύρω στους 200.000 τόνους. Υπάρχει πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις κυρίως στα ξηρικά χωράφια λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Στα ποτιστικά η εικόνα είναι καλύτερη αλλά είναι λίγα στην χώρα μας.

Φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε καλές τιμές παραγωγού στο λάδι. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πριν δύο χρόνια είχαμε τιμές στα 1,8 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος κυμαίνονται στα 3,5 ευρώ το κιλό (περίπου διπλασιασμός της τιμής παραγωγού). Θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν προσπάθεια να μειώσουν το κόστος των εργατικών.

Από την ελληνική παραγωγή κάθε χρόνο μια ποσότητα 110.000 τόνων ελαιολάδου διακινούνται προς την εγχώρια αγορά. Η υπόλοιπη ποσότητα θα πάει για εξαγωγή. Περίπου 40.000 τόνοι ελαιολάδου που εξάγεται είναι τυποποιημένο και το υπόλοιπο είναι χύμα.

Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια χάραξη στρατηγικής στον κλάδο του ελαιολάδου και το ΥπΑΑΤ έχει δημιουργήσει μια Ομάδα Εργασίας. Για να υπάρξει όμως στρατηγική θα πρέπει να υπάρξει και μια συνέχεια και όχι σε κάθε αλλαγή προσώπου στην ηγεσία να έχουμε διαφοροποίηση.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη στην χώρα μας στατισιτκών στοιχείων για την παραγωγή. Αντίθετα στην Ισπανία κάθε μήνα το εκεί υπουργείο δημοσιεύει επίσημα στοιχεία. Όμως αν γίνεται σωστή καταγραφή της παραγωγής στην Ελλάδα δεν θα μπορεί να γίνει «μαύρη» διακίνηση και έτσι θα δυσαρεστηθεί κόσμος, δηλαδή θα υπάρξει πολιτικό κόστος για την ηγεσία».

Διαβάστε την απόφαση για σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής στον τομέα του ελαιολάδου (εδώ)

Πηγή: www.agrotypos.gr

logoPangeorgiki_2